• Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Wszystko o kawie z naszej palarni kawy

Kawa świeżo palona

Jako palarnia kawy specjalnie przygotowaliśmy dla Państwa niewielką, ale ciekawą bazę informacji o kawie. Liczymy na to, że, dzieląc się naszą wiedzą i pasją, pomożemy Państwu zmienić rutynę picia kawy w fascynujący rytuał pełen doznań smakowych i zapachowych.

 

 

Zapraszamy do lektury i prosimy o Państwa opinie na naszym  fanpage: facebook.com/CoffeeWorldCafe

 

Zapraszamy również do naszego sklepu z kawą  w których znajduje się kawa ziarnista z różnych zakątków świata.

Geneza nazwy „kawa”

Kawa ziarnistaDzikie krzewy kakowowca porastały wzgórza Etiopii od niepamiętnych czasów i to właśnie na Etiopię wskazuje jedna z legend opowiadająca o odkryciu kawy. Jednak światową sławę zyskała ona najpierw dzięki Arabom, a później dzięki Turkom i Włochom, którzy rozpowszechnili ją na cały świat. Być może właśnie dlatego, choć słowo kawa brzmi podobnie w wielu językach a jego etymologia nie jest do końca znana, to jego pochodzenie wywodzone jest najczęściej od arabskiego słowa qahwa, czyli „substancja pobudzająca”.

Ponieważ picie alkoholu zawsze było dla muzułmanów surowo zabronione, chętnie degustowali oni właśnie kawę, której działanie uważali za pobudzające ...

Czytaj więcej o nazwie "kawa" ...

Legendy o kawie

Kawa świeżo palonaW dzisiejszych czasach picie kawy może być nawykiem, elementem towarzyskiego spotkania albo rytuałem, zwłaszcza dla prawdziwych kawoszy. Ci ostatni posiadają zazwyczaj sporą wiedzę na tematy związane z ich ulubionym napojem i chętnie dzielą się nią z innymi. Jaką historię opowiedzieliby na początku? Naturalnie legendę o odkryciu niezwykłych właściwości owoców kawowca.

Kłopot z legendami polega na tym, że często powstaje kilka różnych wersji, które trudno jest zweryfikować naukowo...

czytaj więcej o legendach ...

 

Kawowiec, czyli od kwiatu do ziarna kawy

Kawa ziarnistaDrzewo czy krzew? Jak wygląda roślina, dzięki której możemy codziennie delektować się filiżanką ulubionej „małej czarnej”?

Kawowce to rośliny o szerokich, ciemnych, błyszczących liściach. Gdy kwitną, plantacje pokrywają się oszałamiającym dywanem białych kwiatów o słodkim zapachu jaśminu lub kwiatu pomarańczy. 
Bez ingerencji człowieka kawowce potrafią osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości i wyglądem...

czytaj więcej o kawie...

Kawa ziarnista i jej rodzaje

Kawa ziarnistaZanim smakosz kawy będzie mógł zachwycić się aromatem ulubionego napoju, ziarno odbywa długą wędrówkę.

Smak naparu z kawy zależy od gatunku krzewu, położenia plantacji, rodzaju gleby, na której uprawia się rośliny, a także od jakości, rodzaju i metody przetwarzania ziaren. Kawa rozpoczyna swoje „życie” jako biały kwiat...

czytaj więcej o kawie ziarnistej...

Pochodzenie kawy ziarnistej - plantacja kawowca

Kawa ziarnistaW zamierzchłych czasach, gdy ludzie tylko zbierali owoce dziko rosnących kawowców, nie mieli żadnego wpływu na jakość ziaren. Od momentu rozpowszechnienia kontrolowanej uprawy tej rośliny, plantatorzy posługują się przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzą, aby otrzymywać jak najlepszy gatunkowo surowiec. Podstawowym warunkiem uzyskania dobrych ziaren jest odpowiednie miejsce uprawy. 
Kawowce sadzi się w ponad 70 regionach strefy tropikalnej między północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Smak i jakość ziaren...

czytaj więcej o plantacji kawy ...

Perfekcyjna kawa? Tylko kawa świeżo palona!

Kawa świeżo palonaMiliony ludzi na świecie nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy, która rozbudza zmysły i dodaje energii. Wielbiciele tego napoju uwielbiają delektować się nią także o innych porach dniach, często w sposób niemal rytualny przygotowując napar dla siebie i przyjaciół.

W każdym kraju panują w tej materii uświetnione tradycją obyczaje....

czytaj więcej o kawie palonej ...

Jak parzysz, tak mielisz - mielenie kawy ziarnistej

Mielenie kawy ziarnistejDobra kawa ziarnista wymaga nie tylko odpowiedniego palenia i przechowywania (do czterech tygodni w szczelnym pojemniku; w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu; raczej nie w lodówce). Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem napoju należy także pamiętać o odpowiednim mieleniu - w zależności od sposobu przyrządzania kawy trzeba wybrać grubość zmielenia ziaren.

Historia kawy uczy, że jej przygotowanie było w wielu krajach traktowane niemal jak rytuał i przebiegało w ...

czytaj więcej o kawie ziarnistej ...

 

Jesteś na diecie? Pij kawę zieloną

Kawa ziarnista zielonaSmakosze kawy uwielbiają czarny napar za jego aromat, wytrawny smak oraz pobudzające właściwości palonych ziaren. W składzie chemicznym owoców kawowca znajduje się mnóstwo składników, między innymi: kofeina, woda, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, minerały (np. wapń, potas, magnez, fosfor), witaminy (np. z grupy B), białka, węglowodany, olejki eteryczne. Podczas wypalania ziarna zostają jednak pozbawione wielu cennych substancji, dlatego w ostatnich latach zielone ziarna kawy ...

czytaj wiecej o zielonej kawie...

 

Odkryć ulubioną kawę

Kawa parzonaW zamożnych polskich dworach do parzenia kawy zatrudniano specjalną kobietę zwaną kawiarką, obdarzoną nie tylko doświadczeniem i wiedzą, lecz także swoistym talentem. Do jej obowiązków należało nie tylko parzenie kawy i przynoszenie jaśnie państwu kawy z grubą warstwą śmietanki jeszcze przed właściwym śniadaniem lub podawanie czarnej kawy po południu dla gości. Była to osoba, która miała także zadbać o najwyższą jakość serwowanego napoju. Z tego powodu kawiarka sama...

czytaj wiecej o parzeniu kawy...

 

Kawy świata - nieznana historia cz. 1

Palarnia kawyKażda kawa na świecie ma swoją własną odrębną historie. Jej pochodzenie, wartość czy smak, powodują, że staje się wyjątkowa i możemy odkrywać bogactwo jakie zawiera.
W pierwszej części z cyklu "Kawy świata - nieznana historia" przedstawiamy cztery 100% arabici, Brasil Santos, Ethiopie Sidamo i Salwadora SHG i Columbie Excelso pochodzących z trzech kontynentów...

czytaj więcej o kawach świata...

Kawy świata - nieznana historia cz. 2

Kawa świeżo palonaW kolejnej części cyklu "Kawy świata - nieznana historia" naszymi bohaterami są kawki  - Guatemala SHB, Kenia AA, India Monsooned Malabar A, Honduras SHG.

czytaj więcej o kawach świata...

Kawy świata - nieznana historia cz. 3

W trzeciej części cyklu "Kawy świata - nieznana historia" przedstawiamy kawę, peruwiańską, meksykańską, z Burundi i Indonezji

czytaj więcej o kawach świata...

Herbaciane ciekawostki

Jak parzyć herbaty liściaste, jakie mają właściwości, jaką herbatę i do czego stosować tego wszystkiego dowiesz się z naszego pierwszego herbacianego artykułu.

czytaj więcej o herbacie...