Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Kawa ziarnista - facebook

POLUB NAS

Herbaciane ciekawostki.

  HERBATA BIAŁA

  - można parzyć 3 krotnie

  - w temperaturze wody  85-90 stopni

  - czas parzenia ok 5 min

WŁAŚCIWOŚCI:

- Napar zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wspomaga naszą odporność, łagodzi napięcia i stresy

- zawiera dużą zawartość kofeiny (pobudza, orzeźwia)

- wspomaga koncentracje

- zawiera do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych i antymutagennych dlatego jest idealna dla osób obciążonych chorobami genetycznymi

- nazwana „ eliksirem młodości” bo chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami

HERBATA CZERWONA

- można parzyć dwukrotnie

- w temperaturze wody  90 stopni

- parzyć od 3-7 minut

WŁAŚCIWOŚCI:

- nazwana „ zabójcą tłuszczu” gdyż przyśpiesza metabolizm  i zwiększa spalanie tłuszczów

- reguluje przemiane materii i mase ciała

- obniża choresterol i poprawia krążenie

- zawiera fluor który chroni zęby przed próchnicą

- poprawia pamięć, koncentracje i nastrój

- wzmacnia organizm

- usuwa toksyny z organizmu

 

HERBATA ZIELONA

- parzy się ją dwu a nawet trzykrotnie

- w temperaturze wody od 60 do 90 stopni

- parzyć od  3 do 5 minut

WŁAŚCIWOŚCI:

- zawiera dużo teiny dzięki czemu działa pobudzająco i uspokajająco  dlatego też pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem

- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych

- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

- zawiera flawonoidy które  wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

- dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

- bogata jest  w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki które zapobiegaja nowotworom

- pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.

- wspomaga odchudzanie, przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.

Naparu z zielonej herbaty ( zimnego) używa się również do przemywania przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

HERBATA CZARNA

- parzenie jednokrotne

- zalewać wrzątkiem

- parzyć ok 3-4 minuty

WŁAŚCIWOŚCI:                                                                                                                                                

- zawiera dużo teiny dzięki czemu działa pobudzająco

- hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych

- obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie  i zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca.

- zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

- zawiera fluor i chroni zęby przed próchnicą.

- zawiera dużo garbników, co skutkuje zmniejszeniem wchłaniania się minerałów mikroelementów do organizmu