Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Kawa ziarnista - facebook

POLUB NAS

Kawy świata - nieznana historia cz. 1

Kawa ziarnista

Każda kawa na świecie ma swoją własną odrębną historie. Jej pochodzenie, wartość, smak, powodują że staje się wyjątkowa i możemy odkrywać bogactwo jakie zawiera.
W pierwszej części z cyklu "Kawy świata - nieznana historia" przedstawiamy cztery 100% arabici, Brasil Santos, Ethiopie Sidamo i Salwadora SHG i Columbie Excelso pochodzących z trzech kontynentów.

Ameryka Południowa - Brasil Santos


Historia plantacji kaw w Brazylii sięga 1727 roku, kiedy to oficer armii brazylijskiej Francisca di Melo Palhety uczestniczył jako rozjemca w sporze pomiędzy Gujaną Francuską a Holenderską. Wracając, przemycił siedem sadzonek kawy, które dały początek pierwszym plantacjom i doprowadziły do ogromnego rozwoju tych drzewek kawowych.
Obecnie Brazylia jest największym eksporterem kawy ziarnistej, średnio produkuje około 2,44 mln ton rocznie. Jedna trzecia kraju nadaje się do uprawy, a około trzysta tysięcy farm leży na płaskowyżu na wysokości od 600 do 1200 m n.p.m. skąd pozyskiwane są doskonałe ziarna.
Arabika Santos jest jedną z najbardziej znanych kaw na świecie i zdobywa coraz większą popularność. Jest doceniana zarówno przez koneserów jak i przez baristów.
Charakteryzuje się delikatnym, klasycznym smakiem i łagodnym aromatem.

Afryka - Ethopia Sidamo


Ethiopia – serce Afryki. Według legend kraj ten jest kolebką gatunku Coffee arabica. Nazwa kawa prawdopodobnie może pochodzić od nazwy etiopskiego miast Kaffa.
Większość plantacji to dziko rosnące krzewy, można by tu użyć nazwy lasy kawowe, które położone są w prowincji Jima wokół miasta Agaro, Gore, Gimgi i Lekenti na płaskowyżu o wysokości 1200 – 1800 m n.p.m. oraz w prowincjach Sidamo i Harrar.
Ziarno z prowincji Sidamo, choć nie jest tak piękne jak ziarno Harrar i nie tak doskonałe jak kolumbijskie, wyróżnia się oryginalnym smakiem i zapachem jak żadne inne. Arabica Etiopia Sidamo to kawa należąca do rodziny odmian zwanych „Mocca”.
Posiada bogaty, unikalny, winny smak z aksamitną delikatnością. Aromat delikatny, głęboki, korzenno-kwiatowy.

Ameryka Środkowa - Salwador SHG

Salwador to państwo nad Oceanem Spokojnym graniczące z Hondurasem i Guatemalą.
Teren wulkaniczny i gleba bogata w minerały świetnie nadaje się do uprawy Coffee arabica na plantacjach rozmieszczonych na wysokościach 500 – 1600 m n.p.m.
Określenie SHG oznacza Strictly High Grown – czyli kawa rosnąca wyłącznie na dużych wysokościach. Około 90 % produkowanej kawy ziarnistej wyłuskiwana jest metodą na mokro, a 10 % metodą suchą.
Kawa dostarczana jest od stycznia do marca, jej głównym importerem jest Europa.
Ziarno posiada wyjątkowo lekki, delikatny posmak owoców z winnym akcentem. Aromat bardzo bogaty, wyrazisty.

Ameryka Południowa - Columbia Excelso

Pierwsze drzewka kawowca pojawiły się w Kolumbii za sprawą francuskiego duchownego z Antyli w 1808 roku. Obecnie Kolumbia zajmuje trzecie miejsce pod względem eksportu ziaren kawy. Większość plantacji położona jest na stokach Andów w masywie Kordylierów na wysokościach od 800 do 1.900 m n.p.m.
Trzy podstawowe regiony produkcji to Medelin, Armenia i Manizales - stąd pochodzą najlepsze ziarna. Często na kawach występuje określenie MAM od pierwszych liter regionów: może to oznaczać mieszankę tych ziaren lub pochodzenie z jednego z nich.
Słowo Excelso pochodzi od łacińskiego słowa excelsior – wspaniały, wyniosły. Posiada mocny, bogaty smak z wyczuwalną nutą kakao i orzecha. Pełny, charakterystyczny, mocny aromat.