• Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Pochodzenie kawy ziarnistej - plantacje kawowca

Kawa ziarnista

W zamierzchłych czasach, gdy ludzie tylko zbierali owoce dziko rosnących kawowców, nie mieli żadnego wpływu na jakość ziaren. Od momentu rozpowszechnienia kontrolowanej uprawy tej rośliny, plantatorzy posługują się przekazywaną z pokolenia na pokolenie wiedzą, aby otrzymywać jak najlepszy gatunkowo surowiec. Podstawowym warunkiem uzyskania dobrych ziaren jest odpowiednie miejsce uprawy.
Kawowce sadzi się w ponad 70 regionach strefy tropikalnej między północnym zwrotnikiem Raka a południowym zwrotnikiem Koziorożca. Smak i jakość ziaren zależą od wielu czynników, także od warunków klimatycznych i glebowych, w jakich rosną krzewy. Pod względem geograficznym kawowce uprawia się w krajach obu Ameryk, Afryki, Azji i Oceanii. Uprawy kawowców dzieli się jednak przede wszystkim na wyżynne i nizinne.

Plantacje nizinne znajdują się na wysokości od 0 do 900 m n.p.m. W temperaturze około 25 stopni Celsjusza rosną tam zarówno arabika jak i robusta. Dojrzewanie owoców przebiega znacznie szybciej niż na wyżynach, dlatego ziarna kawy mają niewiele czasu, aby w pełni rozwinąć smak. Są one zatem znacznie bardziej kwaśne i gorzkie niż te z plantacji wyżynnych, mają nieco ziemisty posmak i mniej intensywny aromat.

Sklep z kawą

Salwador SHG - 500g - ziarna

Pochodzenie: Ameryka Środkowa
Rodzaj mielenia: ziarna (kawa nie mielona)


kup teraz 38,50 zł / 500g

Plantacje wyżynne położone są na terenach od 900 do 2500 m n.p.m. Panuje tam temperatura około 20 stopni Celsjusza i jest znacznie mniej wilgotno, co powoduje wolniejsze dojrzewanie owoców. Mała ilość opadów i łagodniejszy klimat skutkują także mniejszą liczbą szkodników, grzybów czy pleśni, które atakują rośliny na nizinach. W tych warunkach uprawia się głównie szlachetną arabikę.
Każdy kto widział plantację wyżynną na zawsze pozostanie pod jej wrażeniem - wśród zielonych krzewów okrytych każdego poranka delikatną mgłą znaleźć można piękne orchidee, które lubią towarzystwo kawowców. Łagodne warunki uprawy sprawiają, że kawa z wyżynnych plantacji jest z reguły bardziej aromatyczna, smaczniejsza, z delikatną nutą goryczki. Ziarna są także znacznie twardsze, co oznacza lepszą jakość.

Czy zatem, poszukując szlachetnych ziaren, należy kupować jedynie kawę wyżynną? Nie. Od każdej zasady są wyjątki: na przykład otoczenie oceaniczne sprzyja dobrej jakości, zatem kawa nizinna z niektórych wysp położonych na oceanie będzie tak samo smaczna, jak zwykła kawa wyżynna.

Wiele zależy także od kilku innych etapów produkcji. Nawet najlepsze warunki uprawy nie pomogą ziarnom, jeśli sposoby przeprowadzania zbiorów i obróbki nie będą odpowiednie. Wieloletnia praca doświadczonych plantatorów pozwala im wykorzystywać nie tylko warunki uprawy i wybierać dobre gatunkowo sadzonki. Stosują oni także najlepsze dla ich plantacji sposoby zbiorów i obróbki owoców kawowca. Ta staranność na każdym etapie produkcji skutkuje jednak podniesieniem ceny wartościowego ziarna, co nie dziwi znawców tematu.
Ostateczna ocena należy oczywiście do indywidualnego klienta. W naszej palarni kawy i sklepie z kawą, dostępne są między innymi kawy pochodzące z Etiopii, Kenii, Kolumbii, Brazylii, Indii, Meksyku czy Hondurasu. Każdy początkujący miłośnik czarnego napoju ma zatem trudne zadanie odszukania ulubionego smaku wśród wielu odmian i gatunków kaw pochodzących z często bardzo odległych i egzotycznych miejsc.

 

To teraz zapraszamy na KAWĘ

Mieszanka kawy ziarnistej