• Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Kawowiec, czyli od kwiatu do ziarna kawy

Kawa ziarnistaDrzewo czy krzew? Jak wygląda roślina, dzięki której możemy codziennie delektować się filiżanką ulubionej „małej czarnej”?

Kawowce to rośliny o szerokich, ciemnych, błyszczących liściach. Gdy kwitną, plantacje pokrywają się oszałamiającym dywanem białych kwiatów o słodkim zapachu jaśminu lub kwiatu pomarańczy.
Bez ingerencji człowieka kawowce potrafią osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości i wyglądem przypominają wtedy drzewa. Taki widok zdarza się jednak rzadko, ponieważ plantatorzy podcinają je z przyczyn praktycznych do wysokości około 2-3 metrów, nadając im kształt krzewów, obsypanych najpierw białymi kwiatami a później czerwonymi owocami.

Sklep z kawą

Guatemala SHB - 1000g - ziarna

sklep z kawą

Pochodzenie: Ameryka Środkowa
Rodzaj mielenia: ziarna (kawa nie mielona)


kup teraz 68,00 zł / 1000g

Pierwsze krzewy kawowe rosły dziko, a ludzie, którzy odkryli ich właściwości, wykorzystywali je, zbierając dojrzałe owoce. Gdy jednak za sprawą Arabów zapotrzebowanie na ziarna wzrosło na całym świecie, podjęto pierwsze próby uprawiania tych krzewów na masową skalę.
Kawowiec to wymagająca roślina, ale odwdzięcza się sowicie za troskę. Odpowiednio doglądany krzew zaczyna owocować po około trzech latach i daje 0,7 kg ziaren rocznie przez niemal 20 lat. Rośliny te preferują ciepłą glebę i łagodne opady, dlatego uprawia się je głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym: w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce, Azji i Oceanii, północnej Australii oraz na wyspach wokół równika.

Znajdują się tam głównie plantacje dwóch najważniejszych gatunków kawy: arabskiej (arabica) oraz kongijskiej (robusta). Ziarna arabiki są uznawane za gatunkowo lepsze od robusty; są też znacznie zdrowsze, ponieważ zawierają mniej kofeiny.

Nim jednak brązowo palone ziarenka trafią do naszych młynków, musi się wiele wydarzyć, by śnieżnobiały kwiat zmienił się w czerwień owocu i podarował człowiekowi to, co najlepsze w zadziwiającym, wiecznie zielonym krzewie kawowca.