• Palarnia kawy Coffee World PM: +48 698 435 970

Geneza nazwy „kawa”

Kawa ziarnista

Dzikie krzewy kakowowca porastały wzgórza Etiopii od niepamiętnych czasów i to właśnie na Etiopię wskazuje jedna z legend opowiadająca o odkryciu kawy. Jednak światową sławę zyskała ona najpierw dzięki Arabom, a później dzięki Turkom i Włochom, którzy rozpowszechnili ją na cały świat. Być może właśnie dlatego, choć słowo kawa brzmi podobnie w wielu językach a jego etymologia nie jest do końca znana, to jego pochodzenie wywodzone jest najczęściej od arabskiego słowa qahwa, czyli „substancja pobudzająca”.

Ponieważ picie alkoholu zawsze było dla muzułmanów surowo zabronione, chętnie degustowali oni właśnie kawę, której działanie uważali za pobudzające, tak jak działanie wina. Tureckie kahve powstało właśnie za arabskim qahwa - jako skrót od qahhwat al-bun (wino z ziaren) i to od niego utworzono włoską nazwę caffè. Kahva oznacza zatem po arabsku zarówno kawę, jak i wino.
Nie wszyscy pogodzili się jednak z tą wersją pochodzenia nazwy jednej z najpopularniejszych używek na świecie. Etiopia dzielnie walczy o prymat w tym względzie, rozpowszechniając informację, że nazwa kawa wywodzi się właśnie z regionu Etiopii słynącego ze świetnej kawy i będącego jednym z pierwszych miejsc jej uprawy - prowincji Keffa.

Palarnia kawyW samej Etiopii kawę nazywa się różnie, w zależności od regionu. Bywa nazywana: bunna, bun, bona, kawa. Etiopskie nazwy kawy pochodzą prawdopodobnie od najstarszych miejsc uprawy tej rośliny, czyli regionów Keffa i Buno.
W Polsce kawa pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Podawano ją „po turecku” (choć wcześniej była już znana regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu miasta kawiarnie, więc i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać ze zwyczajem picia kawy).

Niezależnie od genezy nazwy w kawie najważniejszy jest jednak smak i aromat, którym ludzie zachwycają się od setek lat. Ciekawostki związane z pochodzeniem kawy są zapewne dla smakoszy czarnego napoju interesującym dodatkiem, jednak prawdziwe znaczenie ma dla nich delektowanie się palonymi owocami kawowca - starożytnego krzewu rosnącego od wieków na stepowo-pustynnych wzgórzach Etopii.

 

To teraz zapraszamy na KAWĘ

Kawa ziarnista